In ‘wonen bij Saamborgh’ kijken we binnen bij bewoners
Een kort gesprek met het echtpaar Jaegermann, bewoners van Westerstaete in Westervoort, over wonen bij Saamborgh.
De heer Jaegermann staat aan het eind van de gang te zwaaien, steunend op zijn rollator. De gangen van woonlocatie Westerstaete in Westervoort zijn breed, schoon en opgeruimd, de vloer is van dempend materiaal in de vorm van houten planken gelegd. Hier en daar staat een rollator bij de voordeur of staat een scootmobiel keurig in een nis geparkeerd.
De ruimte oogt vriendelijk, evenals het appartement van Henk en Ans Jaegermann. Het echtpaar woont sinds 2018 in de woonlocatie. Het appartement heeft een grote woonkamer met open keuken, een ruime slaapkamer en een eigen badkamer, daarnaast is er een ook groot balkon.
“Het is hier buitengewoon!”
“Het is buitengewoon hier, we hebben het prima naar de zin”, vertelt de heer Jaegermann. Hij is inmiddels 87 en zijn vrouw 92. Op indicatie van zijn vrouw kon het echtpaar zes jaar geleden hier een appartement huren. Zijn vrouw raakte wat vergeetachtig, maar daar is nu weinig van te merken. Ze is lichamelijk sterk en loopt vlot door de grote woonkamer om een glaasje water in te schenken. In Westervoort wonen kwam bij hen niet in de gedachten. Ze woonden al jaren tevreden in Arnhem, maar via hun dochter hoorde het echtpaar van Westerstaete en ging toch eens kijken. Jaegermann: “We vonden het direct een prachtig appartement. ‘Hier willen we wel wonen’, zeiden we tegen elkaar.” Ze moesten uiteindelijk nog anderhalf jaar wachten.
Opmerkelijk is dat mevrouw Jaegermann jaren gewerkt heeft in het vroegere bejaardenhuis van de familie in Velp. Dat was een heel andere tijd. Jaegermann: “We zijn hier eigen baas in ons eigen appartement.” De kinderen en kleinkinderen komen geregeld langs en die brengen boodschappen mee voor het ontbijt en avondeten, wat dat doen ze samen in hun appartement. Dagelijks eten ze tussen de middag warm en dat wordt zeer goed bereid, vertellen ze beiden. “Heerlijk, we hebben een chef-kok.” Aan grote tafels in het restaurant op de begane grond schuiven ze dan aan en eten gezellig met andere bewoners.
Goede zorg en gezelligheid
Het echtpaar maakt gebruik van de zorg die wordt aangeboden, zoals het aantrekken van steunkousen en het verzorgen van de buikkatheter van meneer. Daarnaast vertelt Jaegermann dat hij altijd tot midden in de nacht opblijft. “Ik bel om twaalf uur de nachtzorg en dan zeg ik bijvoorbeeld dat ik om half twee wil gaan slapen. Dan komt ze me naar bed helpen.” Jaegermann is vier jaar geleden gevallen en sindsdien is hij minder mobiel.
Elke vrijdagavond gaat de heer Jaegermann naar het restaurant, waar hij met anderen een gezellige avond heeft. “Met een borreltje en een hapje. Het is reuze gezellig en de inrichting is pas vernieuwd. Het is heel leuk en mooi geworden”, vertelt Jaegermann en zijn vrouw knikt. “Ik wil hier nog wel een tijdje wonen”, lacht ze.
Op de vraag of er iets verbeteren kan, zegt hij na even nadenken: “Er kan weinig beter. We hebben het prima naar onze zin en de verzorging hier is heel goed.”