Skip to main content

In de rubriek ‘meekijken met...’ praten we met medewerkers van Saamborgh over hun werk in de ouderenzorg.

Deze keer spreken we met Ilse, Kwaliteitsmedewerker op het Hoofdkantoor in Doetinchem.
Hi Ilse, kun je eens wat meer vertellen over jezelf en over je eerste half jaar bij Saamborgh?

Hee! Ja zeker, leuk! Ik ben in juli 2024 begonnen als Kwaliteitsfunctionaris binnen Saamborgh en tot op heden voelt het alsof ik in een warm bad ben gedoken. Het was echt een goede keus om de switch te maken vanuit het ziekenhuis naar deze organisatie. De collega’s zijn vriendelijk en behulpzaam en met de meeste kun je ook aardig wat lol trappen! Naast de collega’s voel ik mij ook thuis bij de missie en visie van Saamborgh. Ik geloof er heilig in dat zorgen vanuit het Positieve Gezondheid gedachtegoed een mooi uitgangspunt is om op te bouwen. En ik denk ook dat je die gedachte kunt vertalen naar de verandercultuur; laten we vooral kijken wat er allemaal wél kan en werkt, en daar onze lessen uit trekken en op verder borduren.

Wat mooi om te horen. De overgang van het ziekenhuisleven naar de ouderenzorg, hoe was dat voor jou?

Nou, dat was best even een landing! Naast een andere sector begon ik natuurlijk ook in een heel nieuwe functie. Het grootste verschil vind ik toch wel de nabijheid en verbinding met de cliënten, die in ieder geval binnen Saamborgh als een paal boven water staan. In het ziekenhuis werkte ik op een dagbehandeling, waar je op hoog tempo door de geprotocolleerde zorg vloog. Dat is hier wel anders, er is binnen Saamborgh veel oog voor de eigenregie van de cliënten en ook voor de verschillende kwaliteiten, kennis en kunde van medewerkers. Je hebt te maken met veel verschillende functies en opleidingsniveaus en ik vind het een aangename uitdaging om iedereen op zijn of haar manier te bereiken in het kwaliteitsdenken.

Kun je misschien uitleggen wat jouw functie precies inhoudt?

Yes! Vanuit afdeling kwaliteit, beleid en innovatie houd ik me bezig met allerlei verschillende aspecten van de kwaliteit van zorg. We schrijven mee aan beleidsstukken, voeren audits uit, ondersteunen bij implementaties en zijn er als vraagbaak voor collega’s. Hiervoor ben ik verbonden aan een aantal locaties, waar ik het vaste gezicht ben. Op deze locaties werk ik samen met de coördinerend verpleegkundige en de locatiemanager aan de verbetercyclus van hun locatie, maar daar betrekken we zoveel mogelijk ook de spreekwoordelijke “werkvloer” bij. Ik vind het belangrijk om vanuit draagvlak te verbeteren en in mijn ogen bereik je dat alleen door goed te luisteren en zo nu en dan buiten de gebaande paden te durven denken. En een veilige verbetercultuur, daar spring ik echt voor op de bres. Tijdens audits en analyses probeer ik daarom echt de verbinding op te zoeken en het proces door de ogen van mijn collega’s te bekijken. Collega’s moeten mij niet zien als politieagent, liever als een toevoeging aan hun team. …maar dan wel een criticus!

Medewerker Ilse van het hoofdkantoor zit op een hoek van een tafel.
Het was echt een goede keus om de switch te maken vanuit het ziekenhuis naar Saamborgh.
En als je terugkijkt op het afgelopen half jaar, wat heb je dan al bereikt? Ben je ergens trots op?

Oh jeetje, mezelf verkopen is niet mijn sterkste punt hoor! Ik ben vanuit het team aangesloten als voorzitter van de VIM-commissie en daar zijn we nu echt stappen aan het maken. We hebben heldere doelen en werken stapsgewijs aan een geoptimaliseerd meldproces, waarbij we goed luisteren naar de wensen en behoeften van collega’s op de werkvloer. Ook de inhoudelijke analyses voor de kwartaalrapportage over MIC-meldingen heb ik behoorlijk aangescherpt, waarvoor ik met de VIM-commissie twee sporen heb uitgezet. Enerzijds heb ik de organisatiebrede analyse onder de loep genomen en kwam ik tot de conclusie dat deze dieper in mocht gaan op de verbanden tussen ingezette verbetermaatregelen/probleemsignalering en de zichtbare trends in het aantal meldingen. Daar bleek anderzijds uit dat de locatiegebonden rapportages onvoldoende inzicht gaven in de aard van hun meldingen en de (effectiviteit van) ingezette verbetermaatregelen. Komend jaar stellen de aandachtsvelders daarom samen met de VIM-commissie hun rapportages op. Het verwachte resultaat hiervan is verhoogde betrokkenheid van de locaties, adequaat urgentiebesef en meer inzicht in de verbeterprocessen op de locaties. Waar ik verder trots op ben is hoe ik de veranderplannen van Saamborgh in het medewerkersperspectief blijf plaatsen. Er gaat denk ik geen overleg voorbij waarbij ik weer eens de kritische kanttekeningen plaats over draagvlak van en behapbaarheid voor onze collega’s. Hiermee hoop ik ons team scherp te houden en collega’s de tijd te geven om met ons mee te bewegen.