Skip to main content
website Saamborgh

Bouwsteen 2

Het bouwen van netwerken We doen het samen!

We doen het samen!

Met de huidige uitdagingen in de zorg wordt daarnaast het netwerk van de cliënt steeds belangrijker. Dit netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, mantelzorgers en vrijwilligers, maar ook uit professionele zorgverleners. Hierbij kijken we eerst wat de cliënt zelf kan (eventueel met ondersteuning door bijvoorbeeld zorgtechnologie), daarna wat zijn netwerk kan betekenen en als laatste wat er overblijft voor de professional.
Samen zorgen zij voor de nodige zorg en ondersteuning, afgestemd op wat de cliënt daadwerkelijk nodig heeft. Het is belangrijk dat zowel het sociale netwerk als de professionals goed samenwerken en inzicht hebben in elkaars rol.

Client Hof van Waal in Tiel zit op een stoel met een prachtige blauwe trui aan.
Lees het verhaal van mevrouw Van Dalen

Eigen regie over je leven

Een sterk netwerk rondom de cliënt biedt de basis om hen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven te laten houden. Daarnaast is het netwerk van de cliënt vaak goed op de hoogte van de persoonlijke wensen en voorkeuren van de cliënt en kunnen zij naast zorg ook emotionele steun bieden.
De samenwerking tussen de informele zorg en het professionele netwerk rondom de cliënt zorgt daarnaast voor een gestructureerde aanpak waarbij kennis wordt gedeeld.

In 2024 heeft onze organisatie zich actief ingezet om het thema informele zorg verder vorm te geven in de projectgroep Informele Zorg. Dit onderwerp maakt een belangrijk deel uit van ons kwaliteitsbeleid, met als doel de samenwerking met mantelzorgers, vrijwilligers en andere betrokkenen te versterken.

Een stap was het werken aan onze visie op informele zorg, waarin wij het belang van samenwerking tussen formele en informele zorgverleners benadrukken. Deze visie vormt de basis voor verdere beleidsontwikkeling en initiatieven.

De projectgroep heeft een uitgebreide stakeholdersanalyse uitgevoerd om de belangrijkste betrokkenen en hun belangen in kaart te brengen. Deze analyse heeft geholpen om draagvlak te creëren en samenwerkingsmogelijkheden te identificeren.

Client t Brewinc Hof biljarten met vrijwilliger

Knelpunten signaleren

Daarnaast is een risicoanalyse uitgevoerd om mogelijke knelpunten te signaleren en te beheersen. Hierbij zijn risico’s beoordeeld op waarschijnlijkheid en impact, met aandacht voor onderwerpen als overbelasting van mantelzorgers, gebrek aan afstemming tussen formele en informele zorgverleners en onvoldoende betrokkenheid van vrijwilligers.

Voor elk geïdentificeerd risico zijn passende maatregelen geformuleerd.

Versterken rol informele zorg

De projectgroep, bestaande uit medewerkers van verschillende disciplines, waaronder ook een lid van de centrale cliëntenraad, kwam maandelijks bijeen om voortgang te boeken. De belangrijkste doelen van de projectgroep zijn:

Opstellen van een plan van aanpak op basis van de verzamelde informatie, analyses en input van stakeholders. Formuleren van concrete actiepunten ter versterking van informele zorg. Vaststellen van succesindicatoren om de voortgang te monitoren.

In 2025 zal de focus liggen op de finalisering, goedkeuring en implementatie van het plan van aanpak. De projectgroep blijft maandelijks bijeenkomen om de voortgang te monitoren, resultaten te evalueren en waar nodig bij te sturen.

Met deze aanpak versterken we de rol van informele zorg binnen onze organisatie, wat bijdraagt aan een meer inclusieve en integrale zorgverlening.